www.rokote.fi

Lohjanjärven alue puutiaisaivotulehduksen kansalliseen rokotusohjelmaan

7.3.2019 13:32:55


Tänä keväänä kansallinen rokotusohjelma laajenee jälleen puutiaisaivotulehduksen eli TBE:n osalta – Lohjanjärven riskialueeseen kuuluu muun muassa Lohjansaari, Jalassaari, Kirkniemi, Vohloinen ja osa Virkkalaa sekä Ojamoa. Lisäksi kansallisen rokotusohjelman piiriin kuuluvat Ahvenanmaa, Simo, Parainen, Kotkan saaristo, Kemin eteläosa, Lappeenrannan Sammonlahti ja Raahen Preiskari. Kaikki näillä alueilla vakinaisesti tai kesäasunnoissa asuvat 3 vuotta täyttäneet henkilöt ovat oikeutettuja kansallisen rokotusohjelman perusrokotussarjaan. Tehosterokotukset eivät toistaiseksi sisälly rokotusohjelmaan.

Muita tunnettuja riskialueita ovat Turun saaristo (varsinkin Kustavi ja Naantali) ja Turku, Taipalsaari, Luoto, Lapinlahti, Kirkkonummi, Raasepori ja Espoo.

Puutiaisaivotulehdusta esiintyy myös Suomen ulkopuolella. Tunnettuja riskimaita ovat Itävalta, Slovenia, Slovakia, Unkari, Tšekki, Saksa, Sveitsi, Venäjä, Baltian maat ja Ruotsi.

Mikäli liikut luonnossa kesäaikaan puutiaisaivotulehduksen riskialueilla joko työ- tai vapaa-aikana, keskustele lääkärin tai hoitajan kanssa TBE-rokotteesta.

Puutiaisaivotulehdus on viruksen aiheuttama keskushermoston tulehdus, joka tarttuu virusta kantavan puutiaisen eli punkin puremasta. Oireita ilmenee 10-30 prosentilla tartunnan saaneista ja osalla tauti etenee varsinaiseen aivotulehdukseen. Aivotulehduksen seurauksena suurelle osalle sairastuneista voi jäädä pitkäkestoisia tai jopa pysyviä keskushermosto-oireita. Puutiaisaivotulehdukseen ei ole parantavaa hoitoa, mutta sitä vastaan voi suojautua rokotteella, joka soveltuu sekä aikuisille että lapsille 1-vuotiaasta alkaen. Perusrokotussarjaan kuuluu kolme rokotusta, joista kaksi ensimmäistä on hyvä ottaa jo ennen puutiaiskauden alkamista, talvella tai alkukeväästä.

Lue lisää TBE:stä täältä

Varaa aika rokotukseen tästä 

Viitteet


THL, Puutiaisaivotulehdusrokote eli TBE-rokote: https://thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/puutiaisaivotulehdusrokote-eli-tbe-rokote

THL, puutiaisaivotulehduksen riskialueiden kartoitustulokset: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/virustaudit/puutiaisaivotulehdus/puutiaisaivotulehduksen-riskialueiden-kartoitustulokset

ECDC, Key messages about TBE: https://ecdc.europa.eu/en/tick-borne-encephalitis/facts/key-messages.


Takaisin ajankohtaisiin