Sivustolla käytetään evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Selvä

www.rokote.fi

Huolehdi rokotussuojastasi hinkuyskää vastaan

27.2.2018 14:42:07


Hinkuyskää on Suomessa ehkäisty rokotuksilla hyvällä menestyksellä, mutta siitä huolimatta tautia esiintyy edelleen joka vuosi. On tärkeää huomioida, ettei rokote anna elinikäistä suojaa, vaan vastustuskyvyn ylläpito vaatii myöhempiä tehosteannoksia.

Hinkuyskä on bakteerin aiheuttama hengitystieinfektio, jonka olemassaoloa ei monesti edes muisteta, sillä sen ehkäisy on ollut Suomessa hyvin onnistunutta. Jotta tartuntatapausten määrä pysyisi alhaisena, rokotussuojasta huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää, sillä hinkuyskä on erittäin helposti tarttuva tauti. Se leviää pisaratartuntana ja voi tarttua jopa 90 % taudille alttiista henkilöistä, mikäli he ovat olleet lähikontaktissa hinkuyskää sairastavaan potilaaseen. Taudin oireet muistuttavat usein aluksi vain tavallista flunssaa, mutta päivien kuluessa yskiminen muuttuu puuskittaiseksi ja hengitys vinkuvaksi, jolloin yskäkohtauksen aikana voi olla vaikea saada henkeä.

Suojautuminen tärkeää etenkin lapsiperheissä

Lapset ja nuoret saavat hinkuyskärokotuksen osana yhdistelmärokotusta. Rokotus ei kuitenkaan anna elinikäistä suojaa, vaan vastustuskyvyn ylläpito vaatii myöhempiä tehosteannoksia. Rokotussuojasta huolehtiminen onkin vanhemmalla iällä jokaisen omalla vastuulla. Etenkin imeväisikäisille (alle vuoden ikäisille) lapsille hinkuyskä voi olla hengenvaarallinen sairaus, minkä takia lapsiperheiden rokotussuoja on äärimmäisen tärkeä. Raskaana olevien naisten rokottaminen on ensisijaisesti suositeltu strategia, sillä se antaa suojan pikkuvauvoille, joita ei ole vielä ehditty rokottaa. Pikkuvauvat voidaan mahdollisesti suojata tartunnoilta nk. cocoon-strategialla eli rokottamalla heidän lähipiirinsä ihmiset, perheenjäsenet ja alle 12 kuukauden ikäisiä vauvoja hoitavat terveydenhuollon ammattilaiset.

Lue lisää hinkuyskästä

2/2018, FIN/VAC/0015/18


Takaisin ajankohtaisiin