||||
Search


Tietoa rokotteista
Miten rokotteet toimivat?
Miten rokottamisen tarve arvioidaan?
Milloin rokotetaan?
Kuinka kauan rokotteiden suoja kestää?
Jäikö rokotussarja kesken?
Miten rokotteita tutkitaan?
Mitä haittavaikutuksia rokotteet voivat aiheuttaa?
Harhakäsityksiä rokotteista

Montako annosta ja millä aikataululla rokotetaan?

Rokotteen suojavaikutuksen aikaansaamiseksi tarvitaan joko vain yksi tai useampia annoksia vaihtelevalla aikavälillä. Annosten määrä ja antoväli vaihtelee rokotteittain, ja tulee aina tarkistaa ennen rokottamista. Osa rokotesarjoista antaa elinikäisen suojan, toisilla suoja kestää lyhyempään, jolloin suojan ylläpitämiseksi on otettava vielä tehosteannoksia.

Alla olevasta taulukosta selviää rokotusohjelman ulkopuolisten rokotteiden annostelun aikataulut. Rokotusohjelmaan kuuluvien rokotteiden aikataulut löydät lasten rokoteoppaasta ja yli 15-vuotiaiden osalta aikuisten rokoteoppaasta.

Jotkut rokotteet voidaan tarvittaessa annostella nopeutetulla aikataululla. Näin toimitaan, jos esimerkiksi on matkustamassa alueelle, jossa taudilta vaaditaan suoja, mutta aika ei riitä rokotteen tavanomaisen aikataulun noudattamiseen. 

Eläviä heikennettyjä mikrobeja sisältävät rokotteet

Inaktivoituja mikrobeja sisältävät rokotteet

Mikrobien puhdistettuja antigeenejä sisältävät rokotteet

Inaktivoituja mikrobeja ja puhdistettuja antigeenejä sisältävät rokotteet

 

Rokote

Annostelu

Hepatiitti A

2 annosta 6-12 kk välein. Pitkä suojateho. Tehostetta ei suositella.

Hepatiitti A/B

3 annosta kuukausina 0, 1 ja 6. Nopeutettu ohjelma aikuisille päivinä 0, 7 ja 21, jolloin 4. annos vuoden kuluttua. Pitkä suojateho. Tehostetta ei suositella.

Hepatiitti B

3 annosta kuukausina 0,1 ja 6. Aikuisille nopeutettu ohjelma päivinä 0, 7 ja 21, jolloin 4. annos vuoden kuluttua. Pitkä suojateho. Tehostetta ei suositella.

Japanin aivotulehdus

2 annosta vähintään 28 päivän välein. Yksi tehosteannos 12-24 kk myöhemmin. Myöhempien tehosteannosten tarpeesta ei näyttöä.

Jäykkäkouristus-kurkkumätä (dt)

Lapsena annettujen perusrokoteohjelman annosten jälkeen tehosteannos 10 vuoden välein. Ensimmäisen tehosteannoksen tarve useimmilla 23-25 vuoden iässä.

Jäykkäkouristus-kurkkumätä-soluton hinkuyskä (dtap)

Perusrokoteohjelman rokotteiden jälkeen voidaan käyttää jäykkäkouristus-kurkkumätä –rokotteen tilalla tehosteena a10 vuoden välein. Lisänä siis aikuisiän suoja hinkuyskää vastaan.

Jäykkäkouristus-kurkkumätä-soluton hinkuyskä-polio

Perusrokoteohjelman rokotteiden jälkeen tehosteannos 10 vuoden välein. Edellisesten rokotteiden lisäksi sisältää poliorokotteen.

Kausi-influenssa

1 annos. Annetaan vuosittain syystalvella ennen influenssakauden alkua. Alle 9-vuotiaille ensimmäisellä kerralla 2 annosta 1 kk välein. Suojan kehittyminen kestää n. 2 viikkoa.

Keltakuume

1 annos viimeistään 10 vrk ennen matkaa. Maailman terveysjärjestön (WHO) toukokuussa 2013 muuttuneen ohjeistuksen mukaan yksi annos rokotetta tautia vastaan antaa elinikäisen suojan tautia vastaan eikä tehostetta tarvita. Koska kuitenkin vie aikaa, ennen kuin rajaviranomaiset keltakuumealueella noudattavat tätä ohjetta, kannattaa matkailijan edelleen ottaa tehosteannos 10 vuoden välein matkustaessa maihin, joihin rokotustodistus vaaditaan.

Kolera

Suun kautta 2-3 annosta 2-6 viikon välein, minimiväli 1 vko. Suoja noin viikon kuluttua.

Lavantauti

Pistettävä rokote (Typherix): 1 annos yli 2-vuotiaille. Tehosteet 3 vuoden välein.

Suun kautta otettava rokote: (Vivotif) 3 kapselia suun kautta päivinä 1, 3 ja 5. Aloitettava 3 viikkoa ennen matkaa.

Meningokokki

Polysakkaridirokote (Mencevax). 1 annos yli 2-vuotiaille. Suoja 10-14 vrk kuluttua.

Konjugaattirokote (Menveo) 11 vuotta täyttäneille. Yksi annos, jonka mahdollisen tehosteannoksen tarvetta ja ajoitusta ei ole vielä määritetty

Papilloomavirus

HPV rokote (Cervarix) annetaan kuukausina 0, 1 ja 6, tytöille ja naisille 10 ikävuodesta alkaen Tehosteannoksen tarvetta ei ole osoitettu

HPV rokote (Gardasil) annetaan 0, 2 ja 6 kk aikataululla vähintää 9-vuotiaille tytöille/pojille. Tehosteannoksen tarvetta ei ole osoitettuTehostetarpeesta ei tietoa.

Pneumokokkirokote

Konjugaattirokote (Synflorix): Lapsille iältään 6 vkoa-5 vuotta. Annosmäärä riippuu lapsen iästä ja kansallisista suosituksista. Ei näyttöä tehosteen tarpeesta.

Konjugaattirokote (Prevenar 13): Lapsille iältään 6 vkoa-17 vuotta sekä yli 50 vuotta täyttäneille aikuisille. Tarkemmat ikäkohtaiset käyttösuositukset valmisteyhteenvedosta. Annosmäärä riippuu iästä ja kansallisista suosituksista. Ei näyttöä tehosteen tarpeesta.

Polysakkaridirokote (Pneumovax): 1 annos yli 2-vuotiaille. Tehosteannosten tarve ja antotiheys vaihtelee perussairauksien ja kansallisten suositusten mukaan.

Polio

Yleisen rokotusohjelman mukaisesti, yli vuoden ikäisille 3 rokoteannosta kk 0, 2, 8. Tehoste tarvittaessa 5 vuoden välein.

Puutisaisaivotulehdus (TBE)

Valmisteiden (Encepur ja Ticovac) antoaikataulu vaihtelee valmisteesta ja rokotettavan iästä riippuen. Perusrokotussarja koostuu 3 annoksesta. Tehosteet valmisteesta ja iästä riippuen 3-5 vuoden välein.

Rotavirus

Valmisteesta (Rotarix ja Rotateq) riippuen 2-3 annosta suun kautta. Tehosteen tarvetta ei ole osoitettu.

Tuberkuloosi

1 annos 7 vuoden ikään mennessä . Ei tehosteta. Yli 6 kk ikäisenä rokotetuilla jo olemassaoleva tuberkuloositartunta tulee poissulkea tuberkuliinitestillä.

Tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko (MPR)

Kansallisessa rokotusohjelmassa lapsilla 2 annosta, jotka annetaan 1 ja 6 vuoden iässä. Muuten 2 annosta, joista toinen 6 kk - 2 vuoden kuluttua ensimmäisestä. Ei tehosteen tarvetta.

Vesikauhu

Ennaltaehkäisevä perusrokotesarja päivinä 0, 7, 21 tai 28. Tehosteannos 5 vuoden välein. Altistuksen (esim eläimen purema) jälkeen erillinen ohjeistus.

Vesirokko

2 annosta vähintään 1 kuukauden välein. Ei tehosteen tarvetta.

 

Lasten rokoteopas

Lasten rokotusohjelma

Rokottein ennaltaehkäistäviä tauteja

Usein kysytyt kysymykset

Rokotusasemat

Matkailijan rokoteopas

Maakohtaiset rokotussuositukset

Matkailijan tauteja

Mikä on hepatiitti

Usein kysytyt kysymykset

Ennen matkaa

Matkailijan yleisimmät terveysriskit

Rokotusasemat

Aikuisten rokoteopas

Aikuisten rokotusohjelma

Rokottein ennaltaehkäistäviä tauteja

Usein kysytyt kysymykset

Rokotusasemat

Tietoa rokotteista

Miten rokotteet toimivat?

Miten rokottamisen tarve arvioidaan?

Milloin rokotetaan?

Kuinka kauan rokotteiden suoja kestää?

Jäikö rokotussarja kesken?

Miten rokotteita tutkitaan?

Mitä haittavaikutuksia rokotteet voivat aiheuttaa?

Harhakäsityksiä rokotteista

Ajankohtaista

Matkailuun liittyvää A-hepatiittia lapsilla Helsingin seudulla

Hepatiitti A:ta tavattu Egyptin matkaajilla

Lintuinfluenssan leviämisriski Eurooppaan on pieni

Arkisto

Last updated: 24 February 2014 m.rokote.fi|Viitteet|Käyttöehdot|Tietosuojamenettely|Evästeet
©2011 GlaxoSmithKline. All rights reserved (FIN/VAC/0071/11)