||||
Search
Minne matka?


Matkailijan rokoteopas
Maakohtaiset rokotussuositukset
Matkailijan tauteja
Mikä on hepatiitti
Usein kysytyt kysymykset
Ennen matkaa
Matkailijan yleisimmät terveysriskit
Rokotusasemat
Malaria

Malariaa vastaan ei ole olemassa rokotetta. Jokaista matkaa varten tulee ottaa matka- ja matkaajakohtainen estolääkekuuri.
Estolääkitys: Estolääkitysvaihtoehtoja on nykyään käytännössä kolme (klorokiini tehoaa enää harvoilla alueilla). Lääkäri arvioi kullekin matkailijalle sopivan estolääkevaihtoehdon.
Muuta: Estolääkitys tulee aina syödä annosteluohjeen mukaan eikä lääkitystä saa jättää kesken ilman terveydenhuollon ammattilaisen ohjetta.         

Mikä on malaria?
Malaria on Plasmodium- sukuun kuuluvan alkueläimen aiheuttama vakava kuumetauti. Yhdestä ainoasta malarialoista kantavan hyttysen pistosta voi seurata sairastuminen, jonka tyypillisiä oireita ovat kuume, vapina, vilunväristykset, hikoilu ja pahoinvointi. Pahimmillaan malaria on hengenvaarallinen tauti. Laajalle levinnyt lääkeresistenssi hankaloittaa malarian hoitoa ja estolääkitystä.
Mistä malarian voi saada?
Tautia levittää naaraspuolinen hyttynen (Anopheles), joka siirtää taudin malariaa kantavasta ihmisestä toiseen. Anopheles-hyttynen on aktiivinen vain pimeään aikaan eli hyttyssuojaus on malarian kannalta oleellisin iltahämärästä aamuhämärään.
Suomalaisten matkat suuntautuvat yhä enemmän tropiikkiin. Malarian riski on suurin trooppisessa Afrikassa ja osissa Oseaniaa, keskisuuri eteläisessä Aasiassa ja pienin Väli- ja Etelä-Amerikassa sekä Kaakkois-Aasiassa. Suomessa palaavilla matkailijoilla todetaan keskimäärin kahdesta kolmeen malariaa joka kuukausi. Yleensä tartunta on saatu Afrikasta ja tartunnan saaneet eivät ole käyttäneet asianmukaista estolääkitystä tai käyttäneet sitä ohjeistuksen mukaisesti.
Kuinka malarialta voi suojautua?
Malaria-alueille tarvitaan estolääkitystä pahalaatuisen falciparum-malarian aiheuttamien vakavien komplikaatioiden ja kuolemien estämiseksi. Malaria-alueelle ei tule matkustaa ilman asianmukaista hyttyssuojausta ja oikein valittua estolääkitystä. Estolääkitys valitaan matkakohteen ja matkailijan tarpeiden mukaisesti ja arvion tekee aina terveydenhuollon ammattilainen. Estolääkeet voi ostaa lääkärin kirjoittamalla reseptillä apteekeista. Malarian estolääkityksessä tulee noudattaa terveydenhuollon ammattilaisen ohjeistusta ja lääkitys tulee ottaa aina säännöllisesti ennen matkaa, matkan aikana ja matkan jälkeen. Lääkärin määräämää estolääkitystä ei tule muuttaa tai lopettaa kesken matkan ilman terveydenhuollon ammattilaisen neuvontaa. Lääkkeet kannattaa hankkia Suomesta, sillä joissain paikoin jopa kolmannes ulkomailta ostetuista lääkkeistä on väärennettyjä.Lasten rokoteopas

Lasten rokotusohjelma

Rokottein ennaltaehkäistäviä tauteja

Usein kysytyt kysymykset

Rokotusasemat

Matkailijan rokoteopas

Maakohtaiset rokotussuositukset

Matkailijan tauteja

Mikä on hepatiitti

Usein kysytyt kysymykset

Ennen matkaa

Matkailijan yleisimmät terveysriskit

Rokotusasemat

Aikuisten rokoteopas

Aikuisten rokotusohjelma

Rokottein ennaltaehkäistäviä tauteja

Usein kysytyt kysymykset

Rokotusasemat

Tietoa rokotteista

Miten rokotteet toimivat?

Miten rokottamisen tarve arvioidaan?

Milloin rokotetaan?

Kuinka kauan rokotteiden suoja kestää?

Jäikö rokotussarja kesken?

Miten rokotteita tutkitaan?

Mitä haittavaikutuksia rokotteet voivat aiheuttaa?

Harhakäsityksiä rokotteista

Ajankohtaista

Matkailuun liittyvää A-hepatiittia lapsilla Helsingin seudulla

Hepatiitti A:ta tavattu Egyptin matkaajilla

Lintuinfluenssan leviämisriski Eurooppaan on pieni

Arkisto

Last updated: 24 February 2014 m.rokote.fi|Viitteet|Käyttöehdot|Tietosuojamenettely|Evästeet
©2011 GlaxoSmithKline. All rights reserved (FIN/VAC/0071/11)