||||
Search


Matkailijan tauteja
Hepatiitti A
Hepatiitti B
Japanin aivotulehdus
Keltakuume
Kolera
Kurkkumätä-Jäykkäkouristus
Lavantauti
Malaria
Meningokokkitaudit
Polio
Puutiaisaivotulehdus
Vesikauhu
Tuhkarokko-Sikotauti-Vihurirokko (MPR)

Vesikauhu

Rokote tätä tautia vastaan ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan. Matkailijoille vesikauhurokote on ns. täydentävä rokote. 

Rokotteen tehostaminen: Suositus ehkäiseväksi perussarjaksi on kolme pistosta päivinä 0, 7 ja 21 tai 28. Lasten annos on sama kuin aikuisten. Tehosterokotuksia ei rutiininomaisesti tarvita täydellisen ennaltaehkäisevän tai altistuksen jälkeisen rokotussarjan saaneille.
Muuta: Erityisen tärkeää on hakeutua joka tapauksessa mahdollisen pureman jälkeen pikaisesti lähimmän terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle.

Mikä on vesikauhu?

Vesikauhu eli rabies on viruksen aiheuttama, tappava aivokuume, joka tarttuu yleensä eläimestä ihmiseen pureman välityksellä. Taudin oireet alkavat päivien tai viikkojen kuluttua puremasta, ja ensioireina ovat kuume, päänsärky ja huonovointisuus. Myöhemmin potilas voi saada aivokuumeen oireita, hallusinaatioita sekä nielemisen laukaisemia kouristuksia. Kouristukset voivat käynnistyä jopa nesteen näkemisestä, mistä juontaa juurensa myös taudin nimi. Oireiden alettua vesikauhuun ei ole hoitoa, ja potilas menehtyy tautiin.

Miten vesikauhun voi saada?

Ihmiset saavat vesikauhun yleensä koiran puremasta, viruksella saastuneen syljen välityksellä. Tartunta on mahdollinen myös haavan tai limakalvojen nuolaisun välityksellä. Eläimen rabiesta kutsutaan oireiden perusteella raivotaudiksi ja ihmisen vesikauhuksi. Rabiesta esiintyy kaikkialla maailmassa ja vuosittain yli 55 000 ihmisen arvioidaan kuolevan Afrikassa ja Aasiassa rabieksen seurauksena.

Kuinka vesikauhulta voi suojautua?

Tärkeää mahdollisen tartunnan ehkäisemiseksi on puhdistaa haava tai naarmu välittömästi saippualla ja runsaalla vedellä ja hakeutua mahdollisimman pian hoitoon lähimmän terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle. Tällöin voidaan tarvittaessa aloittaa asianmukainen immunoglobuliini- ja rokotushoito. Rokotussarjaa jatketaan tarvittaessa kotimaassa. Rokotussarja rabiesta vastaan voidaan aloittaa myös ennen altistusta muiden rokotteiden tavoin, mutta se ei poista hoidon tarvetta mahdollisen tartunnan jälkeen. Ennaltaehkäisevän rabiesrokotesarjan aloitus harkitaan tapauskohtaisesti. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää lasten suojaamiseen, koska he osaavat harvoin harkita kulkukoirien käsittelyä eivätkö välttämättä osaa ilmaista mahdollista puremaa.

Lasten rokoteopas

Lasten rokotusohjelma

Rokottein ennaltaehkäistäviä tauteja

Usein kysytyt kysymykset

Rokotusasemat

Matkailijan rokoteopas

Maakohtaiset rokotussuositukset

Matkailijan tauteja

Mikä on hepatiitti

Usein kysytyt kysymykset

Ennen matkaa

Matkailijan yleisimmät terveysriskit

Rokotusasemat

Aikuisten rokoteopas

Aikuisten rokotusohjelma

Rokottein ennaltaehkäistäviä tauteja

Usein kysytyt kysymykset

Rokotusasemat

Tietoa rokotteista

Miten rokotteet toimivat?

Miten rokottamisen tarve arvioidaan?

Milloin rokotetaan?

Kuinka kauan rokotteiden suoja kestää?

Jäikö rokotussarja kesken?

Miten rokotteita tutkitaan?

Mitä haittavaikutuksia rokotteet voivat aiheuttaa?

Harhakäsityksiä rokotteista

Ajankohtaista

Matkailuun liittyvää A-hepatiittia lapsilla Helsingin seudulla

Hepatiitti A:ta tavattu Egyptin matkaajilla

Lintuinfluenssan leviämisriski Eurooppaan on pieni

Arkisto

Last updated: 24 February 2014 m.rokote.fi|Viitteet|Käyttöehdot|Tietosuojamenettely|Evästeet
©2011 GlaxoSmithKline. All rights reserved (FIN/VAC/0071/11)