||||
Search
Minne matka?


Matkailijan rokoteopas
Maakohtaiset rokotussuositukset
Matkailijan tauteja
Mikä on hepatiitti
Usein kysytyt kysymykset
Ennen matkaa
Matkailijan yleisimmät terveysriskit
Rokotusasemat

Hepatiitti B

Hepatiitti B:tä vastaan on olemassa rokote tai vaihtoehtoisesti sen voi antaa samassa rokotteessa hepatiitti A-rokotteen kanssa. Toistuvasti matkaillessa hepatiitti B-rokotusta voi harkita erityisesti lapsille. Hepatiitti B -rokote voidaan antaa missä iässä tahansa vastasyntyneestä alkaen ja kokonaan otettu rokotesarja antaa elinikäisen suojan. Rokote tätä tautia vastaan ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan. Matkailijoille hepatiitti B -rokote on ns. täydentävä rokote.         

Rokotteen tehostaminen: Perusrokotussarjaan kuuluu kolme rokotusta, joista toinen pistetään 1 kk:n ja kolmas 6 kk:n kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Kolmannella rokotuksella saadaan varmistettua pitkäaikainen suoja. Tämänhetkisen tutkimustiedon mukaan tehosterokottamiselle perusrokotussarjan jälkeen ei ole tarvetta.
Muuta: WHO (kansainvälinen terveysjärjestö) suosittelee hepatiitti B-rokotusta yleiseen rokotusohjelmaan. Hepatiitti B:rokotteen voi ottaa hepatiitti A -rokotteen kanssa samassa rokotteessa.

Mikä on hepatiitti B?

Hepatiitti B on viruksen aiheuttama vakava, pitkäkestoinen maksatulehdus, jonka ensioireisiin kuuluu pahoinvointia, väsymystä ja ihon keltaisuutta. Osa sairastuneista jää taudin krooniseksi kantajaksi ja tämä on tavallista varsinkin pikkulapsilla. Osalle kantajista kehittyy myöhemmin krooninen hepatiitti, joka on riski maksakirroosin tai maksasyövän kehittymiselle.

Mistä hepatiitti B:n voi saada?                        

Hepatiitti B voi levitä pienten lasten keskinäisissä kontakteissa (puremissa, naarmuissa ym.) ja veriteitse esimerkiksi onnettomuustilanteessa. Yleinen tartuntareitti maailmalla lapsille on äidiltä raskauden tai synnytyksen yhteydessä. Nuorilla riski tartuntaan saattaa tulla tatuointeja ja lävistyksiä otettaessa, suonensisäisten huumeiden käytön yhteydessä tai suojaamattomassa sukupuolikontaktissa. Suomessa esiintyvistä tartunnoista suurin osa tuleekin juuri sukupuoliteitse. Tietyillä matkailijaryhmillä on selvästi kohonnut riski saada hepatiitti B, mutta kuka tahansa matkailija voi joutua lääketieteellistä hoitoa vaativaan onnettomuuteen tai akuuttiin toimenpiteeseen ja sitä kautta altistua hepatiitti B -tartunnalle.

Hepatiitti B on maailmalla yleinen sairaus. Hepatiitti B -kantajien määrä on Suomessa vähäinen, mutta noin 30 % maailman ihmisistä on veressä jälkiä hepatiitti B:stä. Näistä noin 350 miljoonalla on krooninen infektio, ja yli puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain hepatiitti B:n aiheuttama maksatulehduksen seurauksena. Käytännössä 80 % suomalaisista matkailijoista matkustaa jossain matkustusuran vaiheessa alueille, joissa hepatiitti B:tä esiintyy merkittävästi enemmän kuin Suomessa. WHO suositteleekin hepatiitti B -rokotusta kaikilla vastasyntyneille osana kansallista rokotusohjelmaa.

Kuinka voin suojautua hepatiitti B:ltä?

Tartunnan riskiä voidaan vähentää välttämällä riskikäyttäytymistä matkustettaessa hepatiitti B:n esiintymisalueille. Hepatiitti B:tä vastaan on olemassa rokote tai vaihtoehtoisesti sen voi antaa samassa rokotteessa hepatiitti A-rokotteen kanssa. Toistuvasti matkaillessa hepatiitti B-rokotusta voi harkita erityisesti lapsille. Hepatiitti B -rokote voidaan antaa missä iässä tahansa vastasyntyneestä alkaen ja kokonaan otettu rokotesarja antaa elinikäisen suojan.
Lasten rokoteopas

Lasten rokotusohjelma

Rokottein ennaltaehkäistäviä tauteja

Usein kysytyt kysymykset

Rokotusasemat

Matkailijan rokoteopas

Maakohtaiset rokotussuositukset

Matkailijan tauteja

Mikä on hepatiitti

Usein kysytyt kysymykset

Ennen matkaa

Matkailijan yleisimmät terveysriskit

Rokotusasemat

Aikuisten rokoteopas

Aikuisten rokotusohjelma

Rokottein ennaltaehkäistäviä tauteja

Usein kysytyt kysymykset

Rokotusasemat

Tietoa rokotteista

Miten rokotteet toimivat?

Miten rokottamisen tarve arvioidaan?

Milloin rokotetaan?

Kuinka kauan rokotteiden suoja kestää?

Jäikö rokotussarja kesken?

Miten rokotteita tutkitaan?

Mitä haittavaikutuksia rokotteet voivat aiheuttaa?

Harhakäsityksiä rokotteista

Ajankohtaista

Matkailuun liittyvää A-hepatiittia lapsilla Helsingin seudulla

Hepatiitti A:ta tavattu Egyptin matkaajilla

Lintuinfluenssan leviämisriski Eurooppaan on pieni

Arkisto

Last updated: 24 February 2014 m.rokote.fi|Viitteet|Käyttöehdot|Tietosuojamenettely|Evästeet
©2011 GlaxoSmithKline. All rights reserved (FIN/VAC/0071/11)