||||
Search
Minne matka?


Matkailijan rokoteopas
Maakohtaiset rokotussuositukset
Matkailijan tauteja
Mikä on hepatiitti
Usein kysytyt kysymykset
Ennen matkaa
Matkailijan yleisimmät terveysriskit
Rokotusasemat

Matkailijan terveysriskit - kymmenen tavallista terveysriskiä, jotka olisivat helposti vältettävissä

Vaikka kyseessä olisi lomamatka Viroon, Välimerelle tai muualle Eurooppaan, matkailijan kannattaa kartoittaa kohdemaan olosuhteet sekä rokotussuositukset hyvissä ajoin ennen matkalaukkujen pakkaamista. Terveydenhuollon ammattilaiseen on hyvä olla yhteydessä viimeistään 1–2 kuukautta ennen matkaa. Jos terveys pettää, matkasta on vaikea nauttia.

1.       Liikenne

Liikenneonnettomuudet ovat nykyään yleisin matkailuun liittyvä kuolinsyy. Monissa maissa liikennekulttuuri sekä ajoneuvoilta vaadittava taso poikkeavat Suomen oloista. Tarkista mahdollisuuksien mukaan paikan päältä vuokraamasi ajoneuvon kunto ja helteestä huolimatta käytä kypärää moottoripyöräillessä.

 

2.       Vesi

Taudinaiheuttajilla saastunut vesi voi aiheuttaa turistiripulin. Juo aina vain pullotettua vettä, jos et ole aivan varma hanaveden turvallisuudesta. Saastuneella vedellä pestyt vihannekset tai siitä tehdyt jääkuutiot voivat levittää myös maksatulehdusta aiheuttavaa A-hepatiittivirusta. Yli vuoden ikäiset voivat suojautua A-hepatiitilta rokotteella.

 

Tartuntataudit leviävät helposti käsien välityksellä. Pese käsiä ahkerasti, etenkin ennen ruokailua sekä WC:ssä käynnin jälkeen.

 

3.       Alkoholi

Runsas alkoholin käyttö altistaa tapaturmille ja rikoksen kohteeksi joutumiselle. Vakuutus ei korvaa sairastumista tai loukkaantumista, jonka voidaan katsoa aiheutuneen alkoholin käytöstä.

 

4.       Ruoka

Saastuneesta ruoasta voi saada esimerkiksi turistiripulin tai hepatiitti A -tartunnan. Lämpimissä maissa turvallisimpia vaihtoehtoja ovat kuumat ja hyvin kypsennetyt ruoat. Loistohotellin seisova pöytä voi olla katukeittiötä suurempi terveysriski.

Arvaamattomia herkkuja ovat esimerkiksi:

  • kylmät leikkeleet ja majoneesipohjaiset salaatit
  • hedelmät ja vihannekset, joita ei voi itse pestä tai kuoria, marjat
  • kylminä tai haaleina tarjotut raa'at tai riittämättömästi kypsennetyt lihaa, kalaa tai kananmunaa sisältävät ruoat
  • kylminä tarjotut osterit, simpukat, ravut, ym. mereneläimet
  • kylmät jälkiruoat
  • pakkaamaton maito, kerma, jäätelö, voi ja tuorejuustot
  • mehut ja juomat, myös alkoholipitoiset, joihin on lisätty jääkuutioita.

5.       Seksi

Seksi uuden, matkalla tavatun kumppanin kanssa on varsin tavallista ja siksi sukupuoliteitse tarttuvat taudit ovat merkittävä matkailuun liittyvä terveysriski. Sukupuoliteitse leviävien tautien ehkäisyyn ei ole olemassa rokotteita, lukuun ottamatta hepatiitti B- ja papilloomavirusrokotteita. Ikävältä matkatuliaiselta voi välttyä käyttämällä kondomia uuden kumppanin kanssa, ja niitä kannattaa pakata laukkuun mukaan jo Suomessa.

 

Jos olet ollut matkallasi suojaamattomassa seksikontaktissa uuden kumppanin kanssa, käy testeissä esimerkiksi omalla terveysasemallasi.  Hoitamattomana sukupuolitaudeilla voi olla hankalia jälkiseurauksia, ja saatat tietämättäsi levittää niitä eteenpäin.

 

6.       Aurinko

Auringossa ollessa iho kannattaa suojata riittävän korkealla suojakertoimella, sillä suomalaisten herkkä iho kärähtää helposti kaukokohteiden leveysasteilla. Myös alppimatkailija altistuu runsaalle UV-säteilylle, ja kaupunkilomalla saattaa kärähtää huomaamattaan. Käytä suojavoidetta, jossa kerroin on vähintään 15. Varsinkin lasten ohuen ihon suojaaminen on tärkeää. 

 

7.       Hyönteiset

Moni matka menee pilalle kutiavien ja tulehtuneiden pistojen ja puremien takia. Kaukokohteissa hyönteiset levittävät myös vakavia tarttuvia tauteja, kuten malariaa, keltakuumetta, denguekuumetta ja Japanin aivotulehdusta. Suojaudu hyttyskarkotteella, sängyn peittävällä suojaverkolla ja tarvittaessa estolääkityksellä tai rokotteilla. Matkalaukkuun kannattaa pakata myös kutinaa lievittävää, esimerkiksi kortisonipohjaista voidetta.

 

Malaria-alueella tarvitaan lisäksi sopivaa estolääkitystä, joka valitaan matkakohteen ja -suunnitelman mukaan. Moni viime vuosina malariaan sairastunut suomalainen ei ole ottanut estolääkitystä kokonaan, se on ollut väärä tai hoito on matkan aikana tai sen jälkeen jätetty kesken.

 

8.       Verikontaktit

Huonon hygienian maissa verikontaktit eri muodoissaan ovat riski saada vakava tartuntatauti, kuten HIV tai hepatiitti B. Tartunnan voi saada esimerkiksi hoitotoimenpiteiden, suojaamattoman sukupuolikontaktin, akupunktion, tatuointivälineiden ja lävistysten kautta.

 

Tartunnan saaminen ei aina edellytä riskikäyttäytymistä, sillä tartuntariski on olemassa esimerkiksi liikenneonnettomuuden yhteydessä verensiirron tai likaisten injektioneulojen vuoksi. Maksatulehdusta aiheuttavalta hepatiitti B:ltä voi suojautua rokotteella.

 

9.       Harrastaminen

Lomamatkoilla moni kokeilee uusia liikunta- ja seikkailulajeja. Sukeltajien ja uimareiden on hyvä muistaa, että olosuhteet että eläimistö ovat ulkomailla kovin erilaisia kuin Suomessa. Tarkista myös aina, mitä harrastuksia matkavakuutus korvaa.

 

10.   Puutteellinen suojautuminen terveysriskeiltä

Ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ainakin 1–2  kuukautta ennen matkaa, jotta mahdollinen rokotteiden ja malarian estolääkityksen tarve voidaan arvioida. Ajoissa valmistautuminen on välttämätöntä, koska rokotteen tarjoama suoja ei ala heti. Myös malarian estolääkitys on aloitettava jo ennen matkaa.

 

Matkalle kannattaa ottaa mukaan säännöllisesti käytössä olevien lääkkeiden lisäksi pieni käsiapteekki mahdollisesti tarvittavia lääkkeitä. Lääkkeet ja reseptit täytyy pakata lentokoneessa käsimatkatavaroihin. Lääkkeet on aina parasta hankkia Suomesta, sillä jopa kolmasosa kehittyvissä maissa myytävistä lääkkeistä voi olla väärennöksiä.

 

Tutustu matkakohteesi rokotus- ja malarian estolääkityssuosituksiin.
Lasten rokoteopas

Lasten rokotusohjelma

Rokottein ennaltaehkäistäviä tauteja

Usein kysytyt kysymykset

Rokotusasemat

Matkailijan rokoteopas

Maakohtaiset rokotussuositukset

Matkailijan tauteja

Mikä on hepatiitti

Usein kysytyt kysymykset

Ennen matkaa

Matkailijan yleisimmät terveysriskit

Rokotusasemat

Aikuisten rokoteopas

Aikuisten rokotusohjelma

Rokottein ennaltaehkäistäviä tauteja

Usein kysytyt kysymykset

Rokotusasemat

Tietoa rokotteista

Miten rokotteet toimivat?

Miten rokottamisen tarve arvioidaan?

Milloin rokotetaan?

Kuinka kauan rokotteiden suoja kestää?

Jäikö rokotussarja kesken?

Miten rokotteita tutkitaan?

Mitä haittavaikutuksia rokotteet voivat aiheuttaa?

Harhakäsityksiä rokotteista

Ajankohtaista

Matkailuun liittyvää A-hepatiittia lapsilla Helsingin seudulla

Hepatiitti A:ta tavattu Egyptin matkaajilla

Lintuinfluenssan leviämisriski Eurooppaan on pieni

Arkisto

Last updated: 24 February 2014 m.rokote.fi|Viitteet|Käyttöehdot|Tietosuojamenettely|Evästeet
©2011 GlaxoSmithKline. All rights reserved (FIN/VAC/0071/11)