||||
Search
Minne matka?


Matkailijan rokoteopas
Maakohtaiset rokotussuositukset
Matkailijan tauteja
Mikä on hepatiitti
Usein kysytyt kysymykset
Ennen matkaa
Matkailijan yleisimmät terveysriskit
Rokotusasemat

Selvitä ennen matkalle lähtöä ainakin nämä asiat

 

1. Entä jos matkatavarat katoavat ja lompakko varastetaan?

Skannaa tärkeät matkaan liittyvät asiakirjat (passi, viisumi, matkaliput, ajo- ja luottokortit, matkavakuutus ja vakuutusyhtiön yhteystiedot, kansainvälinen rokotustodistus) ja tallenna ne nettisähköpostiin liitteeksi, jotta saat ne käyttöösi missä tahansa maailman kolkassa. Tallenna myös läheistesi puhelinnumerot sähköpostiin, siltä varalta, että puhelimesi katoaa tai varastetaan. Selvitä kohdemaan hätänumero ja tallenna sähköpostiin ja kännykkään. Jätä kaikki tiedot myös kotimaahan yhteyshenkilöllesi.

 

2. Muistitko matkavakuutuksen?

Matkavakuutus on reissaajan perusturva. Ota selvää, mitä matkavakuutuksesi kattaa – matkatavarat vai myös sairaanhoidon? Perehdy ennen matkalle lähtöä vakuutusyhtiön ohjeisiin, ja tallenna hätätilanteita varten annettu puhelinnumero kännykkään.

3. Tiedätkö, miten toimia, jos sairastut matkalla?

Tee sairastumisharjoitus. Jos jotain tapahtuu, mihin sairaalaan haluat joutua? Kuka maksaa? Miten otat yhteyttä Suomeen ja vakuutusyhtiöön? Vakuutusyhtiöön kannattaa olla yhteydessä mahdollisimman pian, jos joudut matkalla sairaalahoitoon tai jos matkasuunnitelmia täytyy sairauden takia muuttaa.

 

4. Pakkasitko mukaan myös Kelan Eurooppalaisen sairaanhoitokortin?

Eurooppalainen sairaanhoitokortti oikeuttaa julkiseen sairaanhoitoon EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä. Maksuttoman kortin voi anoa Kelasta. Kortti ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta, sillä korvausta ei makseta esimerkiksi sairauden johdosta muuttuneista matkasuunnitelmista, tai sairaankuljetuksesta Suomeen.

 

5. Onhan passi vielä voimassa?
Passi ja hammasharja ovat matkavarusteiden aatelia. Periaatteessa EU:n sisällä henkilötodistukseksi riittää esimerkiksi ajokortti, mutta käytännössä turvallisinta on pitää passi mukana. Joihinkin kaukomaihin vaaditaan, että passin on oltava voimassa vielä kuusi kuukautta matkan päättymisen jälkeenkin.

 

6. Ovatko kohdemaassa tarvittavat rokotukset kunnossa?

Hakeudu viimeistään kuukautta ennen matkaa lääkärin vastaanotolle tarvittavien rokotusten, malarian estolääkityksen ja matka-apteekin järjestämiseksi. Mikäli matka suuntautuu eksoottisempaan kohteeseen tai matkaajalla on lääkitystä vaativia perussairauksia, varautuminen kannattaa aloittaa jo 2-3 kuukautta ennen matkaa.  Maakohtaiset suositukset saat helposti selvitettyä rokotusoppaasta. Huolehdi rokotussarjastasi myös matkan jälkeen. Kesken jäänyt rokotussarja ei anna riittävää suojaa tuleville matkoille.

 

7. Ajattelitko pysyä terveenä myös matkalla?

Ota kotimaasta mukaan tarvitsemasi lääkkeet. Reseptilääkkeet ja niiden reseptit on hyvä kuljettaa käsimatkatavaroissa. Varaudu ainakin kuumeeseen, hyönteisten puremiin, vatsatautiin ja jalkojen hiertymiin. Matkakohteesta riippuen voit joutua suojautumaan myös vakavammilta tartuntataudeilta. Kehittyvissä maissa jopa kolmasosa lääkkeistä voi olla väärennöksiä, jotka saattavat olla täysin tehottomia. Vastusta siis houkutusta säästää muutama euro ja ostaa esimerkiksi malarian estolääkitystä vasta paikan päältä – se ei välttämättä pidemmän päälle ole edullisempaa (lisäksi malarian estolääkitys on aina aloitettava ennen kohteeseen saapumista).

 

8. Tunnetko matkakohteen turvallisuustilanteen?

Ulkoministeriö seuraa eri maiden matkaturvallisuustilannetta ja päivittää tietoja jatkuvasti nettisivuillaan. Sivuston kautta voit myös tehdä matkustusilmoituksen ulkoministeriölle tai kohdemaan Suomen edustustolle, mikä kannattaa erityisesti pitkillä omatoimimatkoilla tai jos aiot matkata riskialttiille alueille. Sivustolta löytyy myös ohjeet siitä, miten ilmoituksen voi tehdä tekstiviestillä.

 

9. Seuraa maanjäristys- ja tsunamivaroituksia

Jos matkustat tsunamivaara-alueille (Aasian ja Tyynenmeren tai Intian valtameren alueelle), voit liittyä Tsunami Alarm System -varoitusjärjestelmään, jossa varoitus mahdollisista tsunameista ja maanjäristyksistä tulee tekstiviestinä kännykkään.
Lasten rokoteopas

Lasten rokotusohjelma

Rokottein ennaltaehkäistäviä tauteja

Usein kysytyt kysymykset

Rokotusasemat

Matkailijan rokoteopas

Maakohtaiset rokotussuositukset

Matkailijan tauteja

Mikä on hepatiitti

Usein kysytyt kysymykset

Ennen matkaa

Matkailijan yleisimmät terveysriskit

Rokotusasemat

Aikuisten rokoteopas

Aikuisten rokotusohjelma

Rokottein ennaltaehkäistäviä tauteja

Usein kysytyt kysymykset

Rokotusasemat

Tietoa rokotteista

Miten rokotteet toimivat?

Miten rokottamisen tarve arvioidaan?

Milloin rokotetaan?

Kuinka kauan rokotteiden suoja kestää?

Jäikö rokotussarja kesken?

Miten rokotteita tutkitaan?

Mitä haittavaikutuksia rokotteet voivat aiheuttaa?

Harhakäsityksiä rokotteista

Ajankohtaista

Matkailuun liittyvää A-hepatiittia lapsilla Helsingin seudulla

Hepatiitti A:ta tavattu Egyptin matkaajilla

Lintuinfluenssan leviämisriski Eurooppaan on pieni

Arkisto

Last updated: 24 February 2014 m.rokote.fi|Viitteet|Käyttöehdot|Tietosuojamenettely|Evästeet
©2011 GlaxoSmithKline. All rights reserved (FIN/VAC/0071/11)